Nacházíte se zde: Galaktis » Články » Výtvarná výchova » Výtvarná výchova

Výtvarná výchova

 

TUŽKY

Tužka je nejvhodnější, nejvšestrannější a nejcitlivější kreslící prostředek, který se dá použít k vytvoření rychlých skic i precizní jemné kresbě.

Grafitové tužky-vyrábějí se v široké škále tvrdosti od ,H´,které jsou tvrdé, až po ,B´, označující měkké tužky.Měkká tužka zanechává bohatou černou stopu.Tvrdá tužka zanechává spíše šedivou stopu.

 

PASTELKY

Pastelky se vyrábějí ze směsi barevného pigmentu, lepidla a plnidla, to vše je spojeno dohromady gumou.Pastelky jsou doplněny i voskem, který jim umožňuje hladce klouzat po papíru.Pastelky jsou velmi užitečné při skicování, protože je to nástroj čistý, rychlý a snadno přenosný.

Rozmývatelné pastelky- jejich stopa je rozmývatelná vodou.

 

UHEL

Uhel se užívá jako kreslicí prostředek už od dob prehistorických: jako kresebný nástroj se používaly saze a kousky ohořelého dřeva z ohniště,jeskynní lidé si tak zdobili stěny svých jeskynní obrazy zvířat, která lovili.Od té doby si uhel svou oblibu mezi umělci zachoval.

Přírodní uhel,Lisovaný uhel,tužky s uhlovou náplní

 

PASTELY

Pastely se vyrábějí v široké škále barev a odstínů, které jsou odvozeny ze základních sytých pigmentových barev.Existují čtyři druhy pastelů: měkké a tvrdé pastely, pastelové tužky a olejové pastely.Prodávají se v nejrůznějších tvarech-kulaté nebo hranaté, tenké i silnější.

 

OLEJOVÉ PASTELY

Olejové pastely se vyrábějí smícháním přírodního pigmentu s živočišným tukem nebo voskem.Mají hutnou a těžkou stopu,jejich barva je mnohem intenzívnější.Jsou pevnější, tvrdší a méně se lámou než pastely měkké.Nelze je roztírat.

 

TUŽKY CONTÉ

Tužky Conté jsou svou stavbou a vzhledem podobné pastelům,jsou ale poněkud tvrdší a mastnější.Prodávají se ve tvaru tužek nebo ve své původní formě-čtyřbarevných tyčinek o délce asi 75mm.Ve výsledném efektu jsou podobné uhlu.

 

PERO A TUŠ

Pero a tuš jsou velmi jemný a pružný výtvarný prostředek, který byl mezi umělci už od dob starého Egypta. Můžeme jím dosáhnout obrovské škály technik a výrazových efektů, i když užíváme jen ty nejjednodušší nástroje a pomůcky.Protože je nabídka per a špiček ke kreslení velmi veliká.

Dámská pera,ocelová pera,bambusová a rákosová pera,pera z brku,technická pera,plnicí pera,skicovací pera.

 

ZNAČKOVAČE A FIXY

Pera s plstěnou nebo umělohmotnou špičkou se dnes často užívají k jemným kreslířským pracím, i když nepatří k obvyklému vybavení graficko-designerského ateliéru.Barevné fixy jsou vhodné především pro skicování v plenéru, protože barvy se nerozmývají,jsou připraveny k okamžitému použití a zasychají téměř ihned.

 

DALŠÍ POMŮCKY

Mazací guma- Plastická guma je nejlepší, protože pryžová,tzv. indická guma může při mazání zašpinit, nebo dokonce poškodit povrh papíru.Pryžové gumy jsou poměrné tuhé, můžeme je i rozlomit na menší kousky.Plastickou gumu lze použít k odstranění nechtěných linií.

Papírové roztírací tyčinky-Používáme při roztírání uhlu, pastelu, nebo měkké grafitové tužky,např.stínování.

Nože a ořezávátka

Kreslící deska -Na velkém archu nebo na měkčím papíru budete potřebovat pevnou podložku.Kreslicí podložky se dostanou v každém obchodě s pomůckami pro výtvarníky.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Informace o článku

Tagy: (Přidat tag)
Autor: Nikola Babková | Napsáno: 25. 3. 2009, 22:03
Zavřít