Nacházíte se zde: Galaktis » Články » Zeměpis » Krajinná sféra » Podnebné pásy

Podnebné pásy

Podnebí - dlouhodobý stav počasí

Rozlišujeme 4 typy podnebných pásů: tropický, subtropický, mírný a polární

Tropický podnebný pás

= tropické podnebí

= leží mezi obratníky Raka a Kozoroha, je to souvislý pás, který vede kolem celé zeměkoule

= dělí se na tropický deštný les a savanu

  • Tropický deštný les

Nachází se v nižších nadmořských výškách s pravidelnými a hojnými dešťovými přeháňkami. Při zemi je vlhkost 90 % přes den i v noci. Teplota téměř vůbec nekolísá, málokdy je výkyv větší než 4-5°C. V noci se teplota pohybuje okolo 21°C, ve dne se vyšplhá k 35°C. Toto podnebí je velmi bohaté na různé organismy. Za zvířata jmenujme například: Okapi, šimpanzi, orangutani, lenochodi nebo drobné vačice. Z rostlin zde často nalezneme: liány, trávy a keře. Nejrozsáhlejší tropický deštný les je Amazonský deštný prales, dále pak Konžský deštný prales nebo pralesy v Indii.

  • Savany

Je přechod mezi stepí a lesem. Vzniká tam, kde část roků silně prší a po dobu 3 - 8 měsíců neprší vůbec nebo jen zřídka. V období sucha často dochází k požárům. Rostlinstvo i zvířena jsou druhotně chudší než v tropickém deštném lese. Typickou rostlinou je baobab nebo vysoké traviny. Zvířata, které zde můžeme najít v Africe jsou například: žirafy, zebry, nosorožci, gazely, lvi, hyeny, slony, levharti nebo bůvoli. V Australském savonovém lese nalezneme koaly, divoké psy dinga, klokany, vombaty. Můžeme tu nalézt i různé ptáky jako andulky nebo papoušky kakadu

Subtropický podnebný pás

Leží mezi tropickým podnebným pásem a mírným pásem. O subtropech mluvíme v případě, že se teplota deset měsíců drží nad 10°C. Střídají se zde období letních a zimních dešťů s období sucha.

  • Období zimních dešťů

Vyskytují se na západním pobřeží kontinentů. Přinášejí sebou i tepla a sucha, díky čemuž vznikají pouště. Léta jsou suchá a horká, zimy přinášejí časté srážky. Rostou zde olivovníky, citrusy, zelenina a réva.

  • Období letních dešťů

Tyto jevy můžeme sledovat na východním okraji  kontinentů. Vyskytují se zde letní a zimní monzuny. Co se týče rostlin nalezneme zde rodedendrony, magnolie, čajovník, rýži, bavlnu, tabák a v Austrálii eukalyptus.

  • Pouště a polopouště

Zahrnují velmi širokou teplotní škálu, od horkých oblastí jako je Sahara po velmi chladné jako je poušť Gobi. Srážky nepřesahují 250 mm. Nejčastější živočichové jsou štíři, velbloudi, fenci nebo pouštní hadi.

Mírný podnebný pás

Leží mezi subtropickým a polárním pásem. Vyznačuje se teplým létem, mírnou zimou a rovnoměrnými srážkami po celý rok.Uvedené podmínky vyhovují jehličnatým a listnatým lesům, ve kterých jeleni, lišky, srnci, divoká prasata, veverky nebo v Severní Americe např. bobři. Lesy jsou, ale také útočištěm mnoha ptáků, pramení zde potoky a řeky.

Polární podnebný pás

Nachází se na jižním i severním pólu. Vyznačuje se mrazivou zimu a velmi chladným létem. Dále pak minimem srážek. Z rostlin zde můžeme vidět zakrslé břízy nebo vrby, lišejníky, trávy nebo mechy. Za zvířata jmenujme zajíce, polární lišky, lední medvědy, tučňáky, tuleni, mroži nebo lachtani.

 

Změny klimatu:

Globální oteplování je termín popisující nárůst průměrné teploty zemské atmosféry a oceánů, který byl pozorován v posledních dekádách. Očekává se, že změny teplot povedou k dalším klimatickým změnám včetně zvedání hladiny moří a změn v množství a alokaci srážek. Takové změny mohou zvýšit četnost a intenzitu extrémních atmosférických jevů jako jsou povodně, sucha, vlny veder a hurikány, změny zemědělských výnosů, globální stmívání, snižování průtoku řek v létě nebo přispívat k vymírání biologických druhů.

Informace o článku

Tagy: (Přidat tag)
Autor: Eliška Dlouhá | Napsáno: 11. 8. 2009, 11:37
Zavřít