Nacházíte se zde: Galaktis » Články » Zeměpis » Regionální geografie » Severní ledový oceán

Severní ledový oceán

Severní ledový oceán je rozložen kolem severního pólu, je to nejstudenější a nejmenší světový oceán na Zemi jak do rozlohy tak do hloubky. Jeho rozloha je 14 mil. km2 a průměrná hloubka 1328 metrů. Nejhlubší místo představuje Polární hlubokomořská planina a to 5449 metrů. Zmrzlá část oceánu se nazývá Arktida. Severní ledový oceán je téměř uzavřen mezi Asií, Evropou, Grónskem a Severní Amerikou. Tento oceán je po většinu roku pokryt silnou vrstvou ledu a přes něj se dostanou jen ledoborci. V letním období se plocha ledu zmenšuje na polovinu.

Můžeme zde nalézt tři druhy polárního ledu :

  • polární - jeho tloušťka dosahuje až 50 metrů a pokrývá větší část oceánu, v létě se tloušťka zmenšuje na 2 metry
  • tabulový - je na okrajích oceánu, led je tlustý jen 2 metry, láme se
  • rychlý led - vytváří se mezi tabulovým ledem a pobřežím, je nejslabší do 1 metru

Vznik oceánu

Asi před 20 milióny lety byl Severní ledový oceán veliké sladkovodní jezero. Na jihu byl spojen průlivem s Atlanským oceánem. Před 18,2 milióny lety se díky deskové tektonice (pohyb desek a zemětřesení) tento průliv rozšířil. Dnes tento průliv nazýváme Fram Strait. Nachází se mezi východním Grónskem a západní částí Špicberků. Do ledového oceánu začala proudit slaná voda z Atlantiku a ze sladkého jezera se stalo slané moře. V roce 2004 byly ze dna vyzdviženy vzorky, které obsahovaly sladkovodní fosílie (pozůstatky rostlin a živočichů)

Uprostřed oceánu na arktické kře se nachází Severní pól. Poprvé ho docílil v roce 1909 americký polární badatel Robert Peary. Podvodní cestou ho poprvé dosáhla v roce 1958 americká ponorka Nautilus.

Doprava je možná jen v létě s pomocí ledoborců. Oceánem prochází Severní mořská cesta. Nejdůležitější přístavy jsou Murmansk a Archangelsk.

Hospodářství není významné. Dlouhodobá ledová pokrývka brání rybolovu, ten je možný pouze v oblasti Barentsova moře. V důsledku oteplování se led rozpouští a tak jsou velké zásoby nerostného bohatství (ropa, zemní plyn) v dnešní době přístupnější.

Celý Severní ledový oceán je v arktickém klimatickém pásu. V zimě dosahují teploty -40oC, v létě nejvíce +10oC. Ve studené vodě lze přežít maximálně 3 minuty. Na ostrovech v oceánu jsou postaveny meterologické a vědecké stanice. Ve vodách oceánu je hojnost planktonu a ryb, tuleňů, velryb, na krách žijí masožraví savci - polární lišky, lední medvědi.

Mezi nejznámější ostrovy nacházející se v oceánu patří Grónsko, Kanadské arktické souostroví, Špicberky, Nová země, Severní země. Součástí Severního ledového oceánu je nespočet moří - Baffinovo moře, Barensovo moře, Bílé moře, Pečorské moře, Beaufortovo moře, Čukotské moře, Grónské moře, Karské moře, moře Laptěvů, Východosibiřské moře, také zálivů a zátok - Baffinův záliv, Hudsonův záliv, Jamesova zátoka a průlivů - Hudsonův průliv, Beringův průliv.

Hudsonův průliv - je dlouhý asi 700 km, nejužší bod je široký 120 km, nejširší bod více než 200 km. Poprvé tento průliv popsal v roce 1517 italský mořeplavec Sebastien Caboto, ale název získal podle Henryho Hudsona, který zde projel v roce 1610.

Beringův průliv - odděluje Tichý oceán od Severního ledového oceánu. Je široký 88 km, hluboký nejvíce 52 metrů, průměrně jen 30-50 metrů. Jmenuje se podle ruského mořeplavce Vituse Beringa, který tudy proplul v roce 1728.

Baffinův záliv - je to záliv mezi Altanským a Severním ledovým oceánem. Většinu roku je nesplavný, po zbytek roku se zde loví ryby a velryby.

Moře Laptěvů - oblast s velkými klimatickými extrémy. V únoru může být teplota až -55oC, v červenci vyjímečně i +33oC. Žije zde mnoho ryb - síh, mřenka, omul, mono a savců - lední medvěd, tuleň, běluha.

Východosibiřské moře - má velmi členité pobřeží, po celý rok pokryté ledem.

Barentsovo moře - zde jsou nejvýznamnější přístavy - Archangelsk a Murmansk - v zimě nezamrzá, pobřeží je skalnaté - fjordy.

Bílé moře - je to moře u pobřeží Ruska. Toto moře má velký význam pro dopravu - přístavy - Bělomorsk, Oněga, Umba. Převáží se dřevo, uhlí a sůl. V moři na dně žije 720 druhů různých živočichů, 60 druhů ryb a 5 druhů mořských savců.

Grónské moře - rozprostírá se východně od Grónska, vyúsťuje sem nejdelší fjord světa Scoresby Sund.

Informace o článku

Tagy: (Přidat tag)
Autor: Kateřina Kvapilová | Napsáno: 11. 8. 2009, 7:20
Zavřít