Nacházíte se zde: Galaktis » Články » Fyzika » Optika » Objektiv

Objektiv

Objektiv a okulár jsou součástí optického přístroje mikroskopu. Objektiv má svůj název podle toho, že je blíže k pozorovanému objektu (předmětu). Okulár je blíže k oku, kterým objekt pozorujeme.

Objektiv je v podstatě spojka sestavená z několika čoček a má malou ohniskovou vzdálenost. Předmět je při pozorování umístěn v poněkud větší vzdálenosti od objektivu, než je jeho ohnisková vzdálenost. To znamená, že objektiv vytvoří zvětšený a skutečný obraz (uvnitř tubusu mikroskopu). Tento obraz pak prohlížíme okem pomocí okuláru, který má stejnou funkci jako lupa.

Mikroskop je výsledkem úsilí několika učenců konce 16. a začátku 17. století a sehrál významnou úlohu v rozvoji řady vědeckých oborů (biologie, mineralogie, lékařství aj.). Moderní mikroskopy dosahují zvětšení až 1 000 krát a speciálními mikroskopy, které již nepoužívají k zobrazení světlo (elektronové mikroskopy), lze dosáhnout ještě větších zvětšení.

Přístroj, který zvětšuje zorný úhel, pod nímž vidíme velmi vzdálené předměty, je dalekohled. Také dalekohled má dlouhou historii a největší uplatnění zkonstruovaný na počátku 17. století astronomem J. Keplerem. Rovněž tento tzv. Keplerův dalekohled se skládá z objektivu a okuláru. Objektiv vytvoří obraz vzdáleného předmětu a ten pozorujeme okulárem. Ve srovnání s mikroskopem je však rozdíl v tom, že předmět je ve velké vzdálenosti. Paprsky vstupující do objektivu z určitého bodu předmětu jsou tedy rovnoběžné a obraz vzniká v obrazovém ohnisku objektivu.

Ohnisková vzdálenost objektivu dalekohledu je poměrně velká (u největších dalekohledů tohoto typu i několik metrů) a obraz, který dalekohled vytváří, je převrácený. Při astronomických pozorování to není na závadu. Pro pozemská pozorování je chod paprsků v dalekohledu upraven pomocí optických hranolů, abychom viděli obraz vzpřímený. Dalekohled této konstrukce se nazývá triedr.

Pro 35mm filmové políčko má normální objektiv ohniskovou vzdálenost asi 50 mm. U většiny digitálních fotoaparátů, které mají senzory daleko menší, je to jen několik milimetrů. Pro přehlednost se u nich ale zpravidla uvádí „35mm ekvivalent“ ohnisková vzdálenost, která by na normálním filmovém políčku odpovídala stejnému úhlu záběru.

Informace o článku

Tagy: (Přidat tag)
Autor: Jana Hlaváčová | Napsáno: 20. 8. 2009, 19:35
Zavřít