Nacházíte se zde: Galaktis » Články » Zeměpis » Regionální geografie » Česká republika » Cestovní ruch v České republice

Cestovní ruch v České republice

Cestovní ruch je úzce spojen s cestováním a rekreací obyvatelstva. Zahrnuje všechny služby s nimi související (obstarávání jízdenek, lodních lístků a letenek, ubytovací a stravovací služby a vstupenky). Účastníky cestovního ruchu jsou nejen lidé, kteří jedou za rekreací a odpočinkem, ale i osoby jedoucí na služební cesty, za obchodem a do škol a zaměstnání. Značný význam má lázeňství, které využívají nejen občané naší země, ale i zahraniční návštěvníci. (Nejvyhledávanějšímí lázněmi jsou Karlovy Vary, Františkovy lázně, Mariánské Lázně, Luhačovice, Poděbrady a Teplice nad Bečvou)

Historie lázeňství

-Rozvoj lázeňství, k němuž dochází koncem osmnáctého století, je těsně spjat s pokrokem vědy a techniky i s rozvojem společenské komunikace.

Jsou stavěny velké lázeňské domy a kolonády, dochází k zastřešování zřídel. Vzhled lázeňských míst je čím dál více ovlivňován systematičností a architektonickým sjednocováním. Velká pozornost začíná být věnována kvalitě přírodních zdrojů, stále častěji bývají prováděny chemické analýzy a průzkumy pramenů. Jedná se o velmi dynamické období. Přestože zde vládne tvrdá konkurence, podnikatelům se daří.

Do lázní jezdí nejvybranější klientela. Karlovy Vary a Teplice v Čechách se pyšní návštěvami cara Petra Velikého, Albrechta z Valdštejna či anglického krále Eduarda VII. V modernější historii se častými hosty českých lázní stávají i velikáni evropské kultury, například Goethe, Schiller, Chopin, Beethoven, Wagner aj.

Zatímco osmnácté století je dobou vzniku a rozvoje lázeňství, století devatenácté patří jeho rozkvětu. Jsou dostavovány a modernizovány lázeňské komplexy, na svět přichází řada nových léčebných metod, lázeňské procedury se více specializují. Díky své léčebné účinnosti začíná být české lázeňství pojmem. Lázeňské pobyty se stávají jistou známkou společenského postavení, lázeňská města se proměňují ve společenská i kulturní centra a křižovatky cestovního ruchu.

Devadesátá léta minulého století otevírají českému lázeňství nové obzory. Se změnou životního stylu dochází k rozšíření standardní nabídky léčebných pobytů o nové formy relaxačních, regeneračních, zkrášlovacích a antistresových programů, které vhodně doplňuje široká škála sportovních aktivit (golf, cykloturistika, pěší turistika, fitness, tenis aj.). Tyto speciální rozšířené programy nabízí přibližně čtyřicet lázeňských míst v České republice.

Lodní doprava

Pro lodní dopravu v České republice je využíváno několik největších toků - Labe (střední a dolní tok), Vltava (dolní tok) a Berounka - o společné celkové délce přes 300 kilometrů. Mezi další využitelné toky patří některé úseky řek Moravy, Bečvy nebo Odry. Na vodních cestách ČR přináší zajímavé efekty i osobní lodní doprava v oblasti cestovního ruchu. Její existence zvyšuje atraktivnost Prahy a dalších turisticky zajímavých míst. Rozvoj tohoto druhu služeb má pozitivní efekt i ve sféře návazných služeb (hotely, kulturní zařízení, památky). Výnosy z osobní lodní dopravy dosahují v devizových příjmech řádově 50 - 100 milionů korun ročně.

Světovým střediskem cestovního ruchu je Praha. Evropský význam mají Český Krumlov, Kutná Hora a Telč. Cílem návštěvníků a turistů jsou i Olomouc, Tábor, hrad Karlštejn, Křivoklát, Konopiště, Pernštejn a Bouzov. Také Litomyšl, Jičín, Písek a další města, která tvoří městské památkové rezervace jsou v letních měsících plná turistů. Milovníci historie vyhledávají místa významných historických událostí, (například Slavkov s mohylou Míru bitvy tří císařů, Lidice, Javoříčko). Cílem návštěvníků jsou i místa s neporušenou přírodou a s různými přírodními zajímavostmi. (Moravský kras, Krkonoše, Jeseníky, Prachovské a Adršpašské skály, oblast Českého ráje. Vyhledávané jsou, hlavně v létě, vodní plochy rybníků, přehrad, různé významné hudební akce, sportovní soutěže a muzea v přírodě- skanzeny.

Informace o článku

Tagy: (Přidat tag)
Autor: David Kristín | Napsáno: 15. 8. 2009, 0:13
Zavřít