Nacházíte se zde: Galaktis » Články » Biologie » Zoologie » Měkkýši

Měkkýši

Mnozí měkkýši mají těžké, silné ulity. Uvnitř ulity mají měkké tělo, které se obvykle skládá z hlavy, svalnaté nohy, dýchacích, trávicích a pohlavních orgánů. Tělo pokrývá chlopeň kůže, zvaná plášť, která vytváří schránku. Měkkýše se chránkou dělíme do různých skupin.

Přílipkovci

(8druhů). Žijí v hlubokých vodách u břehů Severní a Jižní Ameriky. Mohli bychom je nazvat žijícími zkamanělinami, protože jejich předci žili již před 500 milióny let. Mají ploše kuželovitý tvar podobný přílipkám a 5 párů žaber. Zástupce: Přílipka miskovitá (Patella vulgata).

Polyplacophora

(550 druhů). Sem patří chroustnatky žijící na mořských březích nebo v mělkých vodách. Jejich ulitu tvoří osm destiček. Mají silnou nohu, kterou se pevně přidržují skal, takže je nesmetou vlny. Nemají ani tykadla, ani oči a živí se tak, že jazykem sbírají ze skal malé rostliny a živočichy. Zástupce: Chroustnatka čárkovaná (Leptochiton algesirensis).

Plži

(85 000 druhů). Sem patří šneci, přílipky, zejové a suchozemští i mořští slimáci. Na hlavě mají tykadla a oči a pohybují se na svalnaté noze. Většinou mají jednu ulitu, která je u šneků spirálovitě zatočená. Žijí na různých místech, včetně pouští, oceánů a sladkých vod. Živí se jak rostlinami, tak živočichy. Zástupci: Plovatka bahenní (Lymnaea stagnalis), Hlemýžď zahradní (Helix pomatia).

Kelnatky

(200 druhů). Vypadají jako malé sloní kly. Žijí hluboko v písku mimo dosah přílivu a potravu zachycují na tykadlech opatřených přísavkami. Zástupce: Kelnatka obecná (Dentalium vulgare)

Mlži

(25 000 druhů). Mají sklápěcí ulitu tvořenou dvěma částmi. Všichni žijí ve vodě a mnozí z nich se pomocí nohy zavrtají do písku nebo bláta. Vodu nasávají dovnitř skořápky, kde z ní žábry odstraní kyslík a malé částečky potravy. Zástupce: Hřebenatka jakubská (Pecten jacobaeus).

Informace o článku

Tagy: (Přidat tag)
Autor: David Kristín | Napsáno: 6. 8. 2009, 13:36
Zavřít